Ania Starmach dała przepis na gofry, a jej fani oszaleli z zachwytu. „Najlepsze, jakie jadłam!”

Dodano:
Gofry Źródło: Shutterstock / KraPhoto
Ania Starmach słynie ze swoich przepisów na desery, którymi chętnie dzieli się w sieci ze swoimi fanami. Tym razem podała przepis na gofry z zaskakującym dla wielu składnikiem. Jej fani są zachwyceni.

Ania Starmach zyskała ogromną popularność przede wszystkim dzięki programom MasterChef i MasterChef Junior, gdzie była jedną z jurorek. Jest autorką książek kulinarnych i chętnie dzieli się swoimi przepisami na ulubione potrawy w mediach społecznościowych. Tym razem podała przepis na gofry, jak to sama określiła: najlepsze gofry świata. „I mówię to z całą świadomością, bo na gofrach znam się bardzo dobrze”– przyznała Ania Starmach.

Jak zrobić gofry Ani Starmach?

Dla wielu może być zaskoczeniem ciasto na gofry, które zrobiła Ania Starmach. Nie jest to ciasto, jakie przyrządza się najczęściej (z proszkiem do pieczenia), ale ciasto na drożdżach. To oznacza, że wymaga ono godzinnego wyrastania. Efekt zaskoczył tych, którzy już wypróbowali, a sama autorka przepisu nie kryje, że gofry wychodzą idealne i bardzo chrupiące. "O matko! To naprawdę są najlepsze gofry na świecie! W życiu nie jadłam lepszych" – napisała jedna z fanek Ani Starmach.

Zrobienie ciasta jest bardzo proste, ważne, aby zostawić je do wyrośnięcia. Jak to określiła Anna Starmach, powinno być dobrze nabąblowane. Potem już tylko smażenie w gofrownicy i można się zajadać genialnym deserem.

Przepis: Gofry Ani Starmach

Chrupiące gofry na bazie drożdżowego ciasta.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
403 w każdej porcji

Składniki

  • 500 ml mleka
  • 320 mąki
  • 110 g masła
  • 30 g cukru
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • 2 jajka

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastaMleko lekko podgrzej (nie powinno być gorące). Masło rozpuść na małym ogniu W misce wymieszaj: mleko, cukier, drożdże. Dodaj jaja, mąkę a na koniec masło. Odstaw ciasto na godzinę w ciepłe miejsce.
  2. Robienie gofrówRozgrzej gofrownicę i nalewaj do niej porcje ciasta. Smaż gofry na złoty kolor.

Jak podawać gofry z przepisu Ani Starmach?

„Ja najbardziej lubię gofry z bitą śmietaną, owocami i cukrem pudrem, tak na bogato!” – napisała Ania Starmach. Gofry oczywiście możesz podać ze swoimi ulubionymi dodatkami. Rewelacyjnie smakują jedynie oprószone cukrem pudrem, świetnie pasują do nich świeże owoce sezonowe (np. maliny, jeżyny czy borówki). Gofry można podać z domowym dżemem albo polewami.

Deser doskonale smakuje z kremami orzechowymi i czekoladowymi, ale my też wybieramy wersję na bogato z przepisu Ani Starmach, czyli z dużą ilością bitej śmietany, owoców i cukrem pudrem.

Źródło: smaki.pl, Instagram/@ania_starmach
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...